Önskedrömmar- Alla ska lyckas?!

I mitt andra jobb, som projektledare/samordnare av ”Verktyg hela vägen” stöter jag på forskning, nya metoder och modeller för att stötta eleverna i sitt lärande. Hur ska vi pedagoger hinna med att motivera, stödja inlärning och lära ut struktur till alla de elever som inte fixar det av sig själv av olika anledningar. Det behöver ju inte vara en utredd, diagnostiserad funktionsnedsättning utan att man faktiskt inte förstått vikten av att plugga, att planera för att hinna med och inte bli så stressad eller att du bara är lite lagom ostrukturerad av naturen.

Jag har i dagarna stött på rapporter från projekt Plugin och det var intressant läsning. De har provat coachning i gymnasieskolan, En elevcoach som inte är betygsättande pedagog, som inte är utredande specialpedagog och som inte är fritidsledare utan något mittemellan har erbjudit sitt stöd till elever.
Tänk om man kunde få önska en sådan till alla högstadier, en person som knyter an till de elever som just då behöver stöd men också skapar förväntningar på den unge så att den påverkar sin situation. Att få börja med detta redan på högstadiet så att de slipper fundera på att hoppa av gymnasiet.
Jag tror att vi skulle vinna på att anställa fler olika yrkeskategorier i skolan.

Rapporterna, som förövrigt beskriver utförligt hur de arbetat, kan du läsa på Pluginnovation resultat Strömsund (arbete i skolan) och Krokom (arbete med unga efter skolan).

Du kan också titta på TV-serien som följde Åre gymnasieskola och Vetlandas Plugin,
Dropouts

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s